A Keppel Infrastructure a MET Csoport integrált európai energiavállalat befektetői között

2019. december 5.
A Keppel Infrastructure Holdings Pte Ltd (Keppel Infrastructure) – svájci székhelyű, közvetett kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a Keppel Energy Switzerland Holding AG-n keresztül – 20 százalékos részesedést vásárol a svájci székhelyű, integrált európai energiavállalatként működő MET Holding AG-ban (MET Csoport). A két cég stratégiai partnerségre lép, és közös befektetésekre készül elsősorban az európai energetikai infrastruktúra területén.

A MET Csoport a földgáz-, áram- és kőolajpiac aktív szereplője, fő tevékenysége a több árupiaci termékre kiterjedő nagykereskedelem, trading és kiskereskedelem. A cég emellett pozíciókkal bír az energetikai infrastruktúrában, illetve egyéb ipari eszközök területén is.

A 2018-ban 10,7 milliárd eurós árbevételt elérő MET Csoportnak 15 európai országban van leányvállalata. A cégcsoport 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton van jelen, az európai piacon 2018-ban több mint 42 milliárd köbméter gázzal kereskedett. A kelet-közép-európai térség egyik legnagyobb független energiavállalataként a MET Csoport kiterjedt ügyfélportfoliót lát el földgázzal és elektromos árammal.

A 2018-ban lezajlott menedzsment-kivásárlás után a MET Csoport jelenleg eszközállományának aktív növelésére összpontosít olyan európai energiapiacon, amely egyre inkább a kevésbé szén-intenzív, megújuló energiaforrásokra épülő megoldások felé mozdul. Az európai energiaátmenet az ágazat szerkezetének átalakulásával és stratégiai változásokkal jár, ami a piac konszolidációjához vezet, és egyben akvizíciós lehetőségeket teremt régiószerte.

A Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation Limited (Keppel Corporation) infrastruktúra-eszközeit fogja össze. A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat, összhangban az energia, a tiszta környezet, a minőségi városi terek, valamint az összekapcsoltság iránti egyre növekvő globális igényekkel. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – versenyképes energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

Ong Tiong Guan, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója elmondta: „A MET Csoportba való stratégiai befektetésünk egyben a dinamikus európai energiapiacra való belépésünket is jelenti. A MET Csoport teljes energetikai értékláncra kiterjedő integrált stratégiája jól illeszkedik a Keppel Infrastructure stratégiai elképzeléseihez. Szerepvállalásunkkal egyrészt pozíciókat szerezhetünk az energiaipar olyan, növekedésben lévő területein, ahol a MET Csoport most is aktív, másrészt erre a jelenlétre építve közösen vizsgálhatjuk a befektetési célpontnak alkalmas régiós energiainfrastruktúra-projekteket.”

„Nagy büszkeséggel és örömmel üdvözlöm a Keppel Infrastructure-t befektetőként és stratégiai partnerként Európában. A tranzakció révén közösen valósíthatjuk meg a MET Csoport arra irányuló stratégiáját, hogy az európai energiapiac konszolidációjának vezető szereplői legyünk, és együtt kereshetünk további lehetőségeket” – mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.

A tranzakció lezárásának további feltételei a szokásos versenyhatósági jóváhagyások, beleértve az Európai Bizottság, valamint Ukrajna jóváhagyásának megszerzését. A MET kizárólagos pénzügyi tanácsadója az ING Bank N.V. volt.

A tranzakció a jelen pénzügyi évben várhatóan nem jár számottevő hatással a Keppel Corporation tárgyi eszközeinek értékére, illetve az egy részvényre jutó üzleti eredményére.

A Keppel Infrastructure Holdings-ról

A Keppel Infrastructure a Keppel Corporation Limited kizárólagos tulajdonú leányvállalataként több ágazatra kiterjedően kínálja a fenntartható urbanizációt szolgáló megoldásait. A Keppel Infrastructure a Keppel Csoport versenyképes energetikai és infrastruktúraprojektekbe való befektetésekre, illetve ezek működtetésére irányuló stratégiájának megvalósítója. Meglévő környezettechikai és -technológiai szaktudására alapozva a Keppel Infrastructure a jövőben is tovább fejleszti integrált áram- és gázüzletágait, valamint a környezet- és energiahatékonysági üzletágát is.

www.kepcorp.com

A MET Csoportról

A MET Csoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacokon aktív, svájci székhelyű energiavállalat. A MET többségi tulajdonos Magyarország legnagyobb, 794 MW teljesítményű gáztüzelésű erőművében, a Dunamenti Erőműben, és tulajdonosa a 21 MW-os Dunai Solar Park naperőműnek is. A MET Csoport célja, hogy több száz megawattos megújulóenergia-portfóliót építsen ki a kelet-közép-európai térségben. A MET Csoport emellett irányítói jogkörrel bír Magyarország legnagyobb gázelosztóhálózat-üzemeltető vállalatában, a Tigázban, amely évente mintegy 2 milliárd köbméter gázt juttat el összesen 1,2 millió ügyfélhez.

www.met.com