A megújuló portfólió bővítését finanszírozza kötvénykibocsátással a MET Csoport

2021. november 30.
Magyarországi naperőműveinek fejlesztése érdekében a MET Csoport 100 százalékos tulajdonában álló MET Hungary Solar Park Kft. (HSP) tízéves futamidejű, 64,8 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében. A kötvény minősítését a Scope nemzetközi hitelminősítő végezte, a kötvények B+ besorolást kaptak a befektetési kategóriák közül.

A MET HSP tulajdonában álló, már termelő Dunai Solar Park és Kabai Solar Park, illetve a még fejlesztés és kivitelezés alatt álló buzsáki, gerjeni és söjtöri naperőművek várható összkapacitása 2022 végére 237 MWp lesz. Ez 100 ezer magyarországi háztartás villamosenergia-ellátásának megfelelő volument tud majd megtermelni.

A MET Csoport folyamatosan dolgozik zöld energetikai portfóliója bővítésén: ezt az elsősorban kelet-közép-európai és dél-európai terjeszkedést kívánja finanszírozni a MET a kötvényprogram segítségével keletkező pénzügyi forrásokból.

„Az egész világot érintő fenntarthatósági törekvések csak energiahatékonysággal és megújuló energiával valósíthatók meg. Az energiaigény ráadásul nem csökken, sőt az iparágak kizöldítése még több villamosenergiát igényel majd. A politikai elköteleződés és a pénzügyi befektetői szféra zöld irányba fordulása már megtörtént. Energetikai befektetőként úgy gondoljuk, hogy a mi felelősségünk jelentősen növelni a beruházási volument a megújuló energiatermelésben” – mondta Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport Eszközmenedzsment Igazgatóságának elnöke.

A kibocsátást megelőző hitelminősítési eljárás, illetve annak évenkénti felülvizsgálata átlátható és prudens működésre kötelez minden résztvevő céget. Ez arra is ösztönzi a vállalatokat, hogy egyre hatékonyabb struktúrákat és folyamatokat alakítsanak ki.

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 25 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban 11,2 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 71 milliárd köbméter.